Morfologia EOS 5.3

odzyskać miasto

Temat: morfologia biedronka24
Kochani dziś odebrałam swoje badania.
Proszę o interpretację bardziej doświadczonych.
Trochę niepokoi mnie poziom żelaza. Ostatnio był jeszcze niższy. Brałam hemofer, ale mało chyba pomogło.I NEU też troszkę za niskie. W nawiasach są normy mojego laboratorium.
Obecnie biorę metronidazol, salofalk 500 -3x2 i loperamid. I leki na astmę. Mam silne bóle brzucha i znów dokuczają biegunki, stany podgorączkowe i ogólne zmęczenie. W kale pojawiają się ślady krwi.

RBC 4,77 mln (4-5,9)
HGB 13,3 (12-17,5)
HCT 41,6 (36-50)
MCV 87,2 (80-100)
MCH 27,9 (27-33)
MCHC 32 (31-37)
PLT 242 (150-400)
WBC 5.5 (4,8-10,8)
LYM 42,5 (20-45)
NEU 43 (47-70)
MONO 10,7 (2-10)
EOS 2,5 (0-5)
Białko całkowite 6,5 (6,2-8)
Żelazo 40 (35-150)

CRP w normie (poniżej 6-norma do 6)
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=8593



Temat: Wyniki morfologia krwi.
Lekarz wysłał mnie na badania krwi i prosił abym pojawiła sie u niego jak będą złe. Odebrałam wyniki, ale nie wiem czy są złe, czy ujdą w tłoku. W sumie to dobrze sie czuje, lekkie bóle brzucha i nie wiem dlaczego ręce mnie czasem bardzo bolą (kości). Proszę o pomoc w podjęciu decyzji czy mam iść do tego lekarza czy nie.
Wypisałam tylko te, ktore nie spełniają normy:
WBC 2,7 - norma 4-10
HGB 11,7 - norma 12-15,5 jak na mnie do rewelacja
MCHC 31 - norma 32-36
NEU 1 - norma 2-7
EOS 0,08 - norma 0,10-0,50
MONO% 14,4 - norma 2-10
Limfocyty 47 - norma 25-45

Nie wiem dlaczego, ale nie dostałam na CRP i żelazo. Bo z tym drugim było ostatnio niezadobrze.
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=9389


Temat: 5-ciolatek - wyniki morfologii i OB
Moje dziecko (5,5 roku, 112 cm, 18 kg, chłopiec) jest od tygodnia chore, zdiagnozowano mu anginę, dostaje Ospen już 6-ty dzień.
Poniewaz mu się nie poprawia, węzły chłonne ma nadal powiększone a kaszel się pogorszył i słychac lekkie szmery, pediatra zalecił zeobienie badań krwi, zanim podejmie decyzję czy zmieniamy leczenie.
Dostałam wyniki i ogólnei wyglądają na dobre, ale parę rzeczy jest poza normą. Co to znaczy?

WBC - 8.69
%NEUT - 28.9 - duzo poniżej normy
%LYMPH - 52.3 - nieco powyżej normy
% MONO - 5.1
%EOS - 9.3 - sporo powyżej normy
%BASO - 1.0
%LUC - 3.5

NEUT - 2.51
LYMPH - 4.54
MONO - 0.44
EOS - 0.81 - minimalnie powyżej normy
BASO - 0.08
LUC - 0.30

RBC - 4.94
HGB - 13.1
HCT - 37.8
MCV - 76.5
MCH - 26.6
MCHC - 34.8
RDW - 14.4

%M/%H - 174.5 (tu nie podają normy)
%HYPO - 0 (tu nie podają normy)

PLT - 343
MPV - 7.3
PDW - 53.5

OB - 8 mm

Czy ktoś móglby mi pomóc i zinterpretować wyniki? Bo lekarz powiedział tylko, że nie zmieniamy leczenia.
Z góry dziękuję.
Źródło: forum.brodnica24.info/viewtopic.php?t=3535


Temat: wyniki morfologii a yasminelle
Witam czy z takimi wynikami krwi moge nadal przyjmowac yasminelle?i czy te tabletki maja jakis wplyw na to jakie sa wyniki?
(2)wyniki
WBC 10.6
WBC 10.6
RBC 4.37
HGB 13.7
HCT 41.5
MCV 95
MCH 31.3
MCHC33.0
RDW10.6
PLT 311
MPV 7.7
PCT O.239
PDW 12.5

LYM% 27.7 2.94
MON% 6.2 0.66
NEU% 64.9 6.89
EOS% 1.1 0.12
BAS% 0.1 0.01
ALY% 0.9 0.09
LIC% 0.9 0.09


ob po 1 godz 25mm
glukoza 107 (74-110 mg/dl)
cholesterol cał. 249 (120-200mg/dl)


badanie moczu
URO norm
BIL neg
GLU neg

KET neg
SG 1.030
BLD neg
PH 5
PRO neg
NIT neg
LEU neg
krwinki biale 3-5
krwinki czerwone nie ma
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=6997


Temat: Prośba-interpretacja wyników
mam 23 i w tym tygodniu robiłam sobie morfologię głównie ze względu na hormony tarczycowe, jednak je mam w normie, martwi mnie natomiast rozmaz krwi. WBC- 5,94 (NORMA 4,3-10,0) NEUT- 1,16 (1,9-7,5) LYM- 4,02 (0,9-4,5) MONO- 0,21 (0,1-1,0) EOS- 0,07 (0,05-0,5) BAS0- 0,06 (0,0-0,2) LUC- 0,41 (0,00-0,4) NEUT%- 19.6 (50,0-70,0) LYM%- 67,7 (25,0-40,0) MONO%- 3,5 (2,0-8,0) EOS%- 1,1 (2,0-4,0) BASO%- 1,1 (0,0-1,0) LUC%- 7,0 (0,0-4,0) HCT- 33,3 (36-46) MCHC- 37,2 (32,0-36,0) DODATKOWO MA HYPERCHOMNIĘ + I ATYPICAL LYMPH + NAJBARDZIEJ MARTWIĄ MNIE TE NEUT% I LYM% A WIZYTĘ U LEKARZA MAM DOPIERO ZA TYDZIEŃ TYLKO DO TEGO CZASSU CHYBA ZWARIUJĘ, BO TYLE SIĘ NACZYTAŁAM, ŻE CHYBA NIE BĘDĘ MOGŁA ZASNĄĆ. PROSZĘ O POMOC!!!
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=605


Temat: Prośba o interpretację wyników morfologii
Prośba o interpretację wyników morfologii
  Dzien dobry. Zwracam sie do Pani z prosba o interpretacje wynikow morfologii krwii mojego osmiomiesicznego synka:

Leukocyty 12,12 tys/ul
Erytrocyty 4,43 min/ul
Hemoglobina 11,66 g/dl
Hematokryt 35,07 %
MCV 79,17 fl
MCH 26,32 pg
MCHC 33,25 g/dl
RDW-CV 11,81 %
Płytki krwi 351 tys/ul
PDW 12,25 fl
MPV 8,06 fl
Limfocyty 52,3 %
Mono 7,9 %
Neutrofile 32,7 %
EOS 6,7 %
Baso 0,4%
Limfocyty 6,34 tys/ul
Mono 0,96 tys/ul
Neutrofile 3,96 tys/ul
EOS 0,81 tys/ul
Baso 0,05 tys/ul
THT 0,283

Nie podaje przyjetych norm gdyz zapewne doskonale je Pani zna, jesli jednak beda potrzebne to prosze napisac.
Przekroczone normy to: Leukocyty i EOS, zanizone jest : MCV, MCH.
Jak Pani mysli co to moze oznaczac? Nadmieniam ze synek cierpi na przewlekle zaparcia i w zwiazku z tym byla zlecona morfologia.
Poczytalam troszke w internecie i szczeze troszke sie zdenerwowalam podawanymi przyczynami zawyzonych i zanizonych czynnikow.
Dlatego bardzo Pania prosze o calosciowe spojrzenie na wszystkie odczynniki i Pani opinie.
Dodam jeszcze ze mocz jest w normie :bialko, cukier, cialo ketonowe =0

Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=3421


Temat: Bardzo prosze o interpretacje badań
Bardzo prosze o interpretacje badań
  Wiem ze mnie wyrzuca z tego kąciku, ale martwie sie wynikami badań Oli.
Poniewaz Ola 6 dni goraczkuje lekarz zlecil morfologie z CRP w celu stwierdzenia czy wirusówka, czy trzeba antybiotyk.
No i wlasnie jakies dziwne normy maja w Centrum zdrowia dziecka.
CRP - 3,72 ~norma do 0,5!
Erytrocyty- 3,8 ~norma 4,3-5,5
Hematokryt 33,8 ~norma 34-41
NEU%-32,0 ~norma 35-55,0
MON% - 16,0 ~norma 2,0 - 7,0!!!
EOS% - 0,6 ~norma 1 - 5
Reszta wyników miesci się w normie.


Do lekarza oczywiscie sie nie dostalam, moj maz zalatwil mi wizyte u jakiegos niby pediatry a w rzeczywistosci chirurga. Sugerowal rozne dziwne rzeczy, od anemii, przez mononukleoze, po ostre! zapalenie uszu (a nic nie boli, przedwczoraj wieczorem uszy jeszcze zupelnie zdrowe). Sam nie wiedzial co mi powiedziec, cos krecil, ze ma dylemat z tymi wynikami, mam najlepiej zrobic wyniki jeszcze raz u niego w szpitalu (niekłanska) a nie w jakims "podejrzanym laboratorium" - a to przeciez badania z Centrum Zdrowia Dziecka. No i z wynikami z nieklanskiej znow mam przyjsc do niego prywatnie :Hyhy: a nie po jakichs LIMach chodzic ;).

Czy wg was z tych badań cos wynika? Mam sie martwic?
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=180184


Temat: Czy to wzw?
Witam w dniu dzisiejszym zrobilem sobie pelne badanie watroby, dokladne wyniki co do hepatilitis beda za kilka dni. Dostalem na @ wyniki morfologi z czego wszystko jest w normie poza tym jednym

Eos % 0,70 2,00-4,00

zaczynam sie obawiac
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=3956


Temat: Prośba-interpretacja wyników
Dla Ciebie interpretacja:
1. Nie możesz się martwić na zapas, to jest zbędne. Zawsze należy powtórzyć wyniki, należy też wyniki połączyć z objawami.
Dane:
23 lata
morfologia ze względu na hormony tarczycowe - te w NORMIE
rozmaz krwi:
WBC- 5,94 (NORMA 4,3-10,0) JEST OK
NEUT- 1,16 (1,9-7,5) należy to połączyć z tym odsetkiem procentowym
NEUT%- 19.6 (50,0-70,0) i tu mi się coś nie zgadza w tym wyniku, czy te dwa wyniki są oby na pewno wyliczane z rozmazu???, czy jeden wynik nie jest przypadkiem z automatu, a np. niżej wyniki z rozmazu???
To ważne, bardziej istotne są te z rozmazu (najczęściej podane w procentach)
LYM- 4,02 (0,9-4,5) jest ok
MONO- 0,21 (0,1-1,0) jeśli to rozmaz, to ten wynik ponad normę może być zawyżony ze względu na zliczanie monocytów np. na krawędzi szkiełka - ogólnie ja bym się tym nie przejmowała
EOS- 0,07 (0,05-0,5) ok, czyli zakażenie pasożytnicze i alergię można raczej wykluczyć:)
BAS0- 0,06 (0,0-0,2) ok
LUC- 0,41 (0,00-0,4) ok
LYM%- 67,7 (25,0-40,0) tu się zaczynają schody, bo jest za dużo limfocytów, a za mało neutrofili NEUT%- 19.6 (50,0-70,0) te odsetki się zmieniają automatycznie - jak jest więcej limfocytów to często kosztem neutrofili i na odwrót (tak na marginesie jest bardzo dużo powodów wzrostu poziomu limfocytów)
MONO%- 3,5 (2,0-8,0) ok
EOS%- 1,1 (2,0-4,0) można powiedzieć, że ok
BASO%- 1,1 (0,0-1,0) ok
LUC%- 7,0 (0,0-4,0) za wysokie
HCT- 33,3 (36-46) hematokryt za niski, może za mało krwinek, a może przewodnienie (trzeba połaczyć z Twoim stanem klinicznym)
MCHC- 37,2 (32,0-36,0) ciekawie, czy są jeszcze jakieś uwagi na temat wyglądu Twojej krwinki
DODATKOWO MA HYPERCHROMNIA + to jedna z uwag to Twoich krwinek, należy zbadać jeszcze raz Twoją krew
I ATYPOWE LIMFOCYTY + określenie atypowe limfocyty znaczy tyle, że masz jakiś odsetek nieprawidłowych limfocytów - mógł to napisać też niedoświadczony analityk, który nie za bardzo rozróznia atypowe od pobudzonych, zresztą nie wiadomo, ile tych atypowych limfocytów jest.

Ewidentnie są pewnego rodzaju nieścisłości w Twoim badaniu, ale nie koniecznie musisz myśleć o jakieś chorobie krwi. Nie martw się jeszcze do momentu wizyty u lekarza. Niestety nie oglądałam Twojego rozmazu, ale wiem jak dużo zależy od osoby oglądającej rozmaz.

Odpowiedz mi proszę - czy te wszystkie wyniki są z rozmazu, czy część jest z automatu?

Pozdrawiam,
rifarma

Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=605


Temat: bakterie w moczu
rozpoznanie
R50.9- gorączka,nie okreslona

wyniki badań laboratoryjnych

ALT 21
AST 51
CRP 1,9
NA 140
K 4,1
GLUKOZA 5,0
POSIEW Z KRWI jałowy

MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU

KOLOR słomkowy
KLAROWNOŚC przejżysty
CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1,01
ODCZYN MOCZU 6
LEUKOCYTY negatywny
AZOTYNY negatywny
BIŁKO negatywny
CUKIER W M. negatywny
ACETON negatywny
UROBILINOGEN norma
BILIRUBINA negatywny
KREW 50/ul

BADANIE BAKTERIOLOGICZNE MOCZU
2008-11-04

posiew jałowy

MOCZNIK
2008-11.01

mocznik 2,2

MORFOLOGIA KRWI OBW. Z ROZMAZEM + PŁYTKI KRWI


WBC 11,32 ; 10^3/UL
NEUT# 1,31 ; 10^3/UL
LYM# 8,27 ; 10^3/UL
MONO# 1,61 ; 10^3/UL
EOS# 0,08 ; 10^3/UL
BASTO# 0,05 : 10^/UL
NEUT% 11,06 ; L ; %
LYM% 73,1 ; H ; %
MONO% 14,20 ; H ; %
EOS% 0,70 ; %
BASO% 0,40 ; %
RBC 4,62 ; 10^6/UL
HGB 12,5 ; g/dl
HCT 37,4 ; %
MCV 81,0 ; fL
MCH 27,1 ; pg
MCHC 33,4 ; g/dl
RDW 13,1 ; %
PLT 317,0 ; 10^3/ul
MPV 9,30 ; fL

OCENA MIKROSKOPOWA ROZMAZU KRWI
2008-11-03


PALE 0,0 %
SEGM 10,0 %
KWASO 0,0 %
BASO 0,0 %
LIMF 80,0 %
MONO 9,0%
RLIMF 0,0%
MŁODE FORMY 0,0%



KONSULTACJA lARYNGOLOGICZNA : NOS USZY GARDŁO LARYNGOLOGICZNIE W NORMIE.


EPIKRYZA:

Dziewczynka 2 letnia przyjęta do tutejszego oddziału z powodu utrzymującej sie od 3 dni gorączki. Od 2 tygodni leczona z powodu zakażenia dróg moczowych, Keflexem. Po zakończeniu leczenia wystąpiła gorączka 40 st.
Przy przeyjęciu stan dziecka dośc dobry, w badaniu fizykalnym stwierdzono lekko zaczerwienione gardło oraz zaczerwienienie okolicy sromu.
W badaniach laboratoryjnych nieswioste wskaźniki stanu zapalnego były ujemne , w rozmazie białokrwinkowym stwierdzono znaczna przrwagę limfocytów.
Pod wpływam leków p/gorączkowych uzyskano ustąpienie gorączki.
Dziewczynke w dobrym stanie wypisano do domu.




ZASTOSOWANO LECZENIE:

Ibufen


ZALECENIA LEKARSKIE

1 BIERZACA OPIEKA PEDIATRYCZNA W REJONIE
2 W DOMU PODAWAC: KAPIEL W KORZE DĘBU
CHLORCHINALDIN H 2 RAZY DZIENNIE









Prosze o odpowiedz co o tym sadzicie.
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=3799


Temat: zlewne poty, osłabienie, niska temp. przewlekłe infekcje
spisuj spisuj, czasem wynik w normie ale blisko granicy daje wskazówkę gdzie patrzeć.

Prosze bardzo.. spisałem..

Krew była badana 4 razy (w ciągu kilku miesięcy), więc najpierw podałem ostatnie wyniki a nawiasach wczesniejsze wyniki.

morfologia:

WBC 6,91 tys. (wczesniej 6,32/ 6,9/ 5,0) norma 4-10
RBC 5,26 mln. (wczesniej 5,69/ 5,46/ 5,49) norma 4,5 -5,8
Hemoglobina 17,1 g/dl (wczesniej prawie identycznie) norma 14-18
hematokryt 48,3 %(wczesniej 44,2/ 50,2/50,0) norma 38-53
MCV 84 fl (wczesniej 92/91/84) norma 80-98
MCH 31,4 pg (wczesniej bardzo pdoobnie) norma 27-34
MCHC 37,3 g/dl (wczesniej 35,4/34/34) norma 31-36
PLT 185 tys./ul (wczesniej 217/203/245) norma 150-400
RDW 11,7 % (wczesniej 11,4/11,4/11,0) norma 11,5-14,5
PDW 13 % (wczesniej 14,4/16,5/17,2) norma 8-22
MPV 11 (wczesniej 11,5/9,3/10) norma 7-12

OB: 4mm (3/2/3)

rozmaz:

NEUTRofile 60% (56,4/60/61) norma 40-75
EOS 1% (0,9/0,8/1) norma 1-6
LYMPH 31% (31/36.32) norma 20-45
MOnocyty 8% (7/6/5) norma 1-8
BAS 0,1% (1) norma 0-1

inne badania krwi:

Sód 133 mmol/l norma 136-145
potas 4,4 mmol/l norma 3,5 -5,1
magnez 0,9 mmol/l norma 0,58-1
zelazo 126 ug/dl norma 53-167

czynnik reumatoidalny RF 10,13iu/ml norma do 14
ASO 114,8 norma do 200
CK kinaza kreatyninowa 93u/l norma 24-204
hemoglobina glikowana 6,06 norma do 6,1
odczyn waalera rossego ujemny
P-ciała przeciwjądrowe ANA - ujemny

beta2 mikroglobulina 1,4 mg.l norma 0,8 - 2,20 (dwukrotnie badane wyniki identyczny)
HIV - ujemny

glukoza 108 norma do 110
bilirubina 0,58 norma 0,2-1,10
ALAt 54 norma do 41
Aspat 25 norma do 50
Białko CRP 0,5 norma do 5,0
FT3 3,72 norma 2,02-4,43
FT4 1,47 norma 0,9- 1,7
TSH 2,19 norma o,2-4,2

cholesterol całkowity 130 norma 120-200
HDL - 37 norma pow 35
LDL 60 norma 0-150
triglicerydy 167 norma do 200

krzywa cukru (badanie robiłem codziennie)
wyniki na czco od 95 do 103
2 godz po jedzeniu 93 do 103

badanie moczu (robione 2 razy - wynik identyczny)

ciężar właściwy 1,020 g/ml norma 1,015-1,025
pH 5,0 norma 5,0-7,0
barwa zółta
przejrzystość - przejrzysty
leukocyty, azotyny, białko, cukier, ciała ketonowe, urobilinogen, bilirubina, krew - nieobecne
badanie mikroskopowe osadu moczu:
nabłonki płaskie - poj w preparacie
sluz mierny
leukocyty 0-2 w polu widzenia

Badania USG jamy brzusznej - wszystko bez zmian!

USg tarczycy - tarczyca OK

USG węzłów chłonnych - w obrębie szyi węzły niepowiększone, wielkości do 10mm, W obrębie dolngeo brzegu ślinianki podrzuchwowej prawej widoczna niejednorodna zmiana ogiskowa śr. ok 10mm

USG doppler tętnic szyjnych i kręgowych - bez zarzutu.

ECHO serca - poszerzona jama LP (45/58x43mm)
pozostałe w normie.

EKG - w normie

wymaz z gradła - bez bakterii, wychodowano florę saprofityczną

Badanie RTG płuc (robione 2 razy październik 2009 i kwiecień 2010 - wyniki identyczne):
"Płuca o nieco wzmozonym odwnękowym rysunku naczyniowo oskrzelowym bez zmian ogniskowych. Przepona gładka, kąty wolne. Sylwetka serca w normie."

Badanie spirometryczne - 140 % normy zdrowego człowieka!

to chyba wszytsko co miałem robione..
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=4049