Morfologia wyniki NEUT

odzyskać miasto

Temat: Grudzień 2010
Dziewczyny odebrałam wyniki morfologii i moczu:Może któraś wie jak je interpretowac albo rosa się wypowie...

Leukocyty 10,7 4-10 norma

Czerwone krwinki 3,39 4-5 norma

Hemoglobina 10,7 12-16 norma

Hematokryt 32,3 37-47 norma

Lym% 16,1 20-45 % norma

Neut% 74,7 45-70 norma

Neut# 8,0 2,5-5,0 norma

reszta w normie

Mocz:

białko nb
cukier nb
osad-Nabłonki płaskie=liczne
osad-bakterie=liczne a powinno być brak
osad-pasma śluzu=obfity a powinno być obecne



Nie wiem czy to groźne czy nie ale chyba wnioskuję za tym,że branie tabletek nie wiele pomaga bo nadal mam anemię
ale martwią mnie te bakteria w moczu,mam nadzieję,ze to nic poważnego i skad te dziadostwa w moim organiźmie?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=70588



Temat: ...:::::: NOWOROCZNE DZIECIACZKI część 8 ::::::...
No mam wyniki....

Tarczycę mam w normie, tzn mieszczę się w zakresie

Sód i potas też w normie, tylko że bardzo wysokie

Morfologia też ok, tylko WBC i NEUT mam troszkę wyższe...

Czyli mam świra i muszę iść do psychiatry
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=66212


Temat: Wyniki badań, czy powinnam się martwić?
Witam, wiem, że nie tak dawno temat był poryszany, jednak mnie chodzi o interpretację rozmazu(pomiar automatyczny) morfologii. W sumie mam podane normy, ale nie wiem co oznacza NEUT-22.1%, oraz LYMPH-64.3%. Norma na NEUT to(35.0-55.0), a na LYMPH (40.0-60.0). Pozostałe parametry są w normie. W morf. wyszło tylko mało krwinek czerwonych, bo tylko 4.09, przy hemoglobinie i hematokrycie w normie. Badania robiłam Hani, ponieważ miewa czasem opuchnięte i podkrążone oczka A tyle sie naczytałam tu na forum o...No właśnie...Pomóżcie mi proszę i napiszcie czy powinnam sie zamartwiać na zapas i czy pędzić z tymi wynikami do lekarza. Aha mocz jest bez zmian, crp-0.40mg/l. OB-1
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=33358


Temat: wyniki morfologii
witam serdecznie! jestem tutaj nowa i nie wiem czy dobrze trafilam.dzis odebralam wyniki z morfologii i moczu zaniepokojona jeste bo pare mam podwyzszonych.Bradzo prosze o pomoc w ich interpretacji wiec:
morfologia
WBC-10,2 [4,0-10] H
RBC - 4,43 [4,0-5,2]
HGB- 13,4 [12-16]
HCT- 39,0 [36-46]
MCV-88,0 [80-99]
MCH -30,2 [28-34]
MCHC- 34,4[32-36]
PLT-218,0 [140,440]
LYMPH %-15,7 [20-45] L
MXD%- 7,3 [3-10]
NEUT%-77,00 [45-70] H
LYMP#-1,6 [1,5-3,5]
MXD#-0,7 [0,2-1,0]
NEUT# - 7,9 [2,5-5,0] H
Glukoza w surowicy 75 [65-100]
MOcz:
ciężar wł- 1,025 [1,015-1,025]
ph 5 [7]
biało-nie wykryto
glukoza - w normie
ketony- nie wykryto
urobilinogen- w normie
bilirubina -1 mg/dl
leukocyty- nie wykryto
erytrocyty-nie wykryto
nitraty-nie wykryto
kwas askrobinowy-nie wykryto
troche martwia mnie te wyniki, nie wiem czy moga byc spowodowane, czytalam ze moga oznaczac ciaze, ale biore tabletki antykoncepcyjne regularnie,ost. raz wspolzylam 6 dni temu, a wczesniej bylam badana przez ginekologa i mialam normalne krwawienie, wiec raczej nie spodziewam sie tego ze to moze byc powod zawyzonych wynikow, dodam ze ost. mialam bardzo stresujace, nerwowy okres i moze to jest to spowodane. bardzo prosze o odpowiedz. z gory serdecznie dziekuje
Źródło: babskieforum.fora.pl/a/a,5342.html


Temat: CO TO MOŻE OZNACZAĆ?????
Moja córka miała częste ZUM, od kwietnia nic nie było ale ostatnio zaczęła gorączkować. Dziwna to była gorączka bo występowała w wysokości ok 39 stopni i trwała jeden dzień, po kilku dniach sytuacja sie powtarzała.(mocz ogólny bez zmian). Lekarz badała ją wielokrotnie, osłuchowo czysto gardło lekko zaczerwienione, wiec antybiotyk, ale po kilku takich gorączkowych sytuacjach zrobilismy morfologie, posiew, i kolejny mocz ogólny.
Mocz ogólny:
LEU- TRACE
Nabłonki- norma
Krwinki białe- 4-7
Krwinki czerwone- 0-1

Posiew -jałowy

CRP 41,mg/L
WBR 20,36
PLT 663
RDW-CV 17,9
PCT 0,65
NEUT 11,51
LYMPH 5,60
MONO 2,44
EO 0,78
OB 16

Dziecko dostaje teraz Zinat w zastrzykach, ze wzgledu tylko na tą złą morfologię, nie gorączkuje i jedynie nie ma apetytu. Myślałyśmy z pediatrą że ma ZUM, ale jak przyszedł wynik posiewu to zgłupiałyśmy. Proszę niech sie wypowie ktoś kto sie zna trochę lepiej n iż ja.!!!
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5800


Temat: Kącik Pierwszej Pomocy
dzięki dziewczyny za pomoc z kurtką dużo przydatnych info no i przez kogoś kto użytkuje

a teraz mam jeszcze pytanie do kogoś kto zna się na wynikach badań (morfologia)
już dość daaaaawno robiłam ale mam tylko znaczki i granice i jaki jest wynik ale żadnego opisu czy coś no i nic mi to nie mówi...
czy może mi któraś napisać co to jest:
- MXD
- NEUT
- MPV
- P-LCR

Byłabym wdzięczna zwłaszcza że gdzieś mi się te wyniki zapodziały i dopiero je odnalazłam... i te 4 rzeczy mnie interesują.
Źródło: abcslubu.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=3874


Temat: badania krwi a tabletki antykoncepcyjne
ostatnio robilam morfologie krwi i badanie moczu, mialam byc naczczo, i bylam ale przyjelam z rano tabletke antykoncepcyjna bo zawsze lykam o 6:30 wiec badania mialam robione po tabletcce, czy to ma wplyw na wynik badania?
w morfologii wyszlo ze :
WBC-10,2 [norma- 4,0-10] H
LYMPH %-15,7 [norma- 20-45] L
NEUT%-77,00 [norma-45-70] H
NEUT# - 7,9 [norma-2,5-5,0] H
Mocz:
ciężar wł- 1,025 [1,015-1,025]
ph 5 [7]
bilirubina -1 mg/dl
Troche mnie to martwi bo wyczytalam ze to co mam powiekszone moze byc spowodwane ciaza, ale raczej to wykluczam bo tabsy przyjmuje o stalej porze z roznica ok.10min. to zadne opoznienie, zreszta badania mialam robione na 6 dzien od stosunku a wczesniej kochalam sie jakies 1,5miesiaca wczesniej i bylam jakies 2 tygodnie temu badanma przez gina i wszystko ok. dzieki
Źródło: forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=20001


Temat: śluzak rzekomy otrzewnej
Dzięki DSS, że się odezwałaś Tak naprawdę czekałam na Ciebie
Tato miał już dwie tomografie i lekarze twierdzą, że te guzki w płucach nie mają znaczenia? Pytałyśmy o to wiele razy.

Postaram sie w przyszłym tygodniu dopisać tutaj najświeższe wyniki. Ostatnie są z 17 maja, ale wczoraj rozmawiałyśmy z lekarze i powiedział, że stan taty się polepszył, lepsze wyniki, lepszy apetyt i lepszy jest tak "na oko".

Morfologia z 17 maja
WBC-leukocyty 9,6
RBC-erytrocyty-4,59
HGB-hemoglobina - 13,1
HCT-hematokryt - 37,9
MCV 82,6
MCH - 28,5
MCHC 34,6
RDW-SD 47,7
PLT 169
PDW 16,5
MPV 12,3
P-LCR 42,9
Rozmaz pomiar automatyczny
LYMPH% 7,2
MXD% 7,5
NEUT% 85,3
LYMPH wart.b 0,7
MXD wart.b 0,7
Neut wart.b 8,2

Biochemia
Albumina 25
Amylaza 4,1
Bilirubina całkowita 7,6
Kreatynina 59
AST (ASPAT GOT) 39
ALT(ALAT GOT) 30
Białko całkowite 48
Mocznik 12,2
CRP ilościowo 32,9
Sód 130
Potas 3,6

O tętno zapytam jeszcze dzisiaj i dopiszę, a jakie to ma znaczenie? DSS jeszcze raz dziękuję i proszę bądź ze mną od czasu do czasu

Martwie się o Zuzię, ale ucieszyłam się, że jesteś z nią
Buziaczki.

[ Dodano: 2010-05-29, 14:06 ]
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1379


Temat: rak gruczołowo-torbielowaty ślinianki podżuchwowej
Dziękujemy.

Mała będzie miała zabieg wycięcia guzka 26 marca.

A ja nie byłam u laryngologa. Dostałam gorączki i silnego bólu brzucha i pleców. Ból był tak silny, że prawie płakałam :( Pomógł Nurofen Forte. Zrobiłam badania i poszłam do lekarza. Lekarz podejrzewał zakażenie układu moczowego, dał mi CIPRONEX.
Właśnie mam przed sobą wyniki badań, podaję to co poza normą:
Morfologia
WBC 10,57 K/μL 4,0 — 11,0
w NEUT% ­ 85,9 % 38,0 — 70,0
w LYM% ¯ 5,9 % 21,0 — 50,0
Odczyn Biernackiego ­ 14 mm/h

Badanie ogólne moczu

Białko slad
Leukocyty mało
Krew duzo

Mikroskopowy osad moczu
Nabłonki płaskie pojedyncze w preparacie nieliczne w preparacie
Leukocyty 6-8 w polu widzenia <=5 wpw
Erytrocyty luzno i w skupiskach pokrywaja pole widzenia swieze, czesciowo wyługowane i wyługowane
Bakterie dosc liczne

Czyli wynika z tego, że lekarz trafił z diagnozą?
Czy poziom limfocytów 5,9 % to norma w czasie infekcji?
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=190


Temat: co oznaczają wyniki badań morfologii
Bardzo prosze o interpretacje wyników morfologii. Bardzo nie pokoi mnie wysokie OB WBC i PLT
oto mije wyniki:
HCT 39.1 NORMA 36.0-46%
RBC 4.57 NORMA 3.9-5.2
HGB 13.2 NORMA 12.0-16.0
WBC 9.86 NORMA 4.0-10.0
PLT 374 NORMA 150-350
NEUT 58.7 NORMA 45.0-68.0%
LYMPH 31.7 NORMA 25.0-40.0%
MONO 6.97 NORMA 2.5-8.0%
EO 1.56 NORMA 2.0-4.0%
BASO 1.14 NORMA 0.0-2.0%
OB 35
Dodam,że w dniu pobrania krwi miałam biegunkę i byłam trzy dni po kuracji antybiotykiem Augmentin 1000 z powodu bólu gardła.mam także dwutygodniową ranę po usunięciu zęba trzonowego.czy to wszystko może być przyczyna tak wysokiego OB?Od jakiegoś czasu skacze mi także teperatura w ciągu dnia do 37.1 , mam także łuszczycę mój lekarz stwierdził ze nia mam powodu do niepokoju i dał lek na wzmocnienie odporności.Mnie jednak martwi to OB i podwyższone WBC oraz PLT.Jestem hipochondryczką i badzo boje sie chorób nowotworowych.Prosze o szybką odpowiedź.
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=167


Temat: OB
witam,
chciałam zapytać o wyniki badań morfologi,jestem kobietą mam 28 lat, podam te które wydają mi się podejrzane:
wbc 5.38 norma 4,5 10,5
neut 2,53 norma 1,4-6
eo 0,05 norma 0,9
baso 0,01 norma 0,0 -0,1
rbc 4,28 norma 4 -6
hgb 13,8
htc 38,9 norma 35-60
mch 32,2 norma 27-31
rdw-sd 36,8 norma 11,6-13,7plt 173 norma 150-400
dodam że morfologię robiłam po 2,5 tyg przyjmowania Ascoferu.Po odczyt wyników poszłam do lekarza(bo robiłam je na własną rękę) stwierdził że wszystkie wyniki sa ok, to dziwne bo ja źle się czuję mam bóle i zawroty głowy, mroczki przed oczami, czasami kłuje mnie w klatce piersiowej.Po przyjmowaniu żelaza objawy trochę się mniej nasilają ale ciągle mi "dokuczają"trochę mnie to martwi bo ten stan utrzymuje się od 4 miesięcy i już nie wiem co mam robić. czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania?tsh miałam robione i było w normie, innych hormonów nie,wyniki mojej morfologii raczej są bliższe dolnych granic, martwi mnie też plt 173(wyczytałam że może być objawem choroby nowotworowej, nadmieniam że moja Mama ma nowotwór) bardzo proszę o odpowiedź, dziękuję z góry i pozdrawiam
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=308


Temat: interpretacja wyników
badane ogólne moczu..
barwa......................słomkowa
przejrzystoś.............lekko mętny
odczyn ...................zasadowy
cięzar właściwy.........1.005
białko.....................brak
glukoza...................brak
urobilinogen..............w normie
bilirubina..................nie stwierdzono
ciała ketonowe..........------////-----
azotyny...................-------////-----
krew......................--------///-----
nabłonki..................płaskie bardzo liczne w prep.
leukocyty................8-9 w p.w
erytrocyty świeże.....1-2 w p.w
erytrocyty wyługowane...brak
inne.....................fosforany bezpostaciowe dość liczne
. bakterie nieliczne
.............................śluz nieznaczny.....

morfologia krwi

WBC...............7,6.......... x10^/ul
RBC................3,66........ x10^/ul
HGB................10,7.........g%
HCT.................33,7........%
MCV................92,1.........fL
MCH................29,2.........pg
MCHC..............31,8.........g/dl
PLT..................185..........x10^/ul
LYM..................25,1.........%
MXD.................7,7...........%
NEUT................67,2.........%
RDW.................13,5.........%
PDW..................15,0.........fL
Źródło: naobcasach.pl/forum/viewtopic.php?t=9173


Temat: rak jajnikow z przerzutami do mozgu
Rozumiem, że to jest wynik hemoglobiny? Wzrost jest wyraźny, ale dolna granica normy jest na poziomie ok. 7,70 w zależności od norm danego laboratorium. Ważne są też inne parametry morfologii RBC, HCT, RDW oraz inne w tym WBC, NEUT, GRAN oraz PLT. Ważną sprawą jest na jak długo ten wzrost będzie trwały oraz jaka jest faktyczna wydolność funkcji szpiku kostnego.
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=889


Temat: Proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku TK
Gosiu,pisałem 15 minut i zdechło. Piszę ponownie. Ograniczam się do spraw najważniejszych. Najgorszy wynik w białych. Jesteście w strefie zagrożenia infekcyjnego( strefa zagrożenia; WBC<3000; NEUT <1500)Potrzebna jest konsultacja u lekarza z uwagi na niski poziom WBC i neutrocytów. Albo będziecie hodować(potrzebny czas), albo coś podadzą(Neupogen, Granulocyte). Czy po ostatniej chemii podali Neulastę czy też nic nie dali na przyrost białych ? Uważnie obserwujcie, czy przez przypadek nie będzie dalszego spadku białych, erytrocytów,czy też hemoglobiny. Trzeba w tym celu powtórzyć morfologię za jakieś 2 tygodnie. Trend wzrostowy markera 0.81 pkt /1 dzień nie jest duży,ale wskazuje istnienie progresji nowotworowej. Wskażnik Hg/Er=3.31 a przed 1 chemią wynosił 2.86.Wzrost tego współczynnika oznacza,że są większe trudności w utrzymaniu poziomu hemoglobiny. Organizm potrzebuje czasu dla odzyskania ustabilizowania parametrów po całej chemioterapii,ale jak to zrobić,gdy zróżnicowanie komórek rakowych jest G-3 a marker nie osiągnął normy ? Lekarze muszą coś postanowić. Na tym tle trzeba będzie poszukać dodatkowego wsparcia alternatywnego.Kłopot w tym,że tych kosztów NIKT nie refunduje.
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=842


Temat: tomografia - odczyt wyniku
Witam .
Podaję wyniki jakie miałam przed ostatnią chemią :
ALAT 14IU/l
ASPAT 19IU/l
Bilirubina całkowita 14,6umol/L
Wapń całkowity 2,36mmol/l
CA125 32,8 U/mL
ALP 68IU/l
GGTP 18IU/l
Potas 4,12 mmol/l
Kreatynina 70umol/l
LD 126U/l
Mocznik 3,1 mmol/l

Morfologia krwi + rozmaz
Leukocyty 3,54^10 3/ul
NEUT 55,3%
LYMPH 33,9%
MONO 5,5%
EOS 1,6%
BASO 0,3%
LUC (kom.peroksydazoujemne) 3.4%
NRBC (Erytroblasty) 0,0 (NRBC/100WBC)
NEUT# 1,96 10^3/uL
LYMPH# 1.20 10^3/uL
MONO# 0,20 10^3/uL
EOS# 0,06 10^3/uL
BASO# 0,01 10^3/uL
LUC# (kom.peroksydazoujemne) 0,12 10^3/uL
NRBC (Erytroblasty)# 0,00 10^3/uL
Erytrocyty 4,50 10^6/uL
Hemoglobina 13,8 g/dL
Hematokryt 39,7%
MCV 88,3fL
MCHC 34,7g/dL
RDW 12,6%
%HYPO 0,2%
Płytki krwi 147 10^3/uL

Dostałam wiele zastrzyków, przeciwwymiotne i ochronne dla nerek, ale na pewno nie Neulaste.
Markety są w normie.

Serdecznie pozdrawiam
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=901


Temat: Historia walki z rakiem jajnika
Wyniki odebrane no i markery trochę rosną. Ca125 z 19,4 na 22,7 i Ca 19,9 z 20,17 na 37,73 (norma do 37). Poprzednie wyniki były w połowie marca. Biorąc jednak pod uwagę ten drugi marker to w styczniu był już 35,38 a jeszcze wcześniej w grudniu 22,38. Jutro konsultacja i dalsze decyzje. Nie wiem, co zdecyduje lekarz. Czy o powrocie do chemii? Czy spróbuje rozpoznawczo przez najbliższy miesiąc z hormonoterapią i dalej z przeciwciałami. Morfologia WBC, NEUT, HGB, PLT w normie po za RBC, które wynosi 3,38 i HCT. W biochemii kreatynina 1,24 i jak zwykle poniżej normy magnez. Po za tym odchyleń od normy nie ma. Tak myślimy, że może po części za poziom markerów odpowiada ciągle nieusunięty ząb i należy też wziąć pod uwagę, że Gosia już prawie 2,5 miesiąca nie dostaje chemii, a na tym etapie nie ma wypracowanych standardów, ani schematów leczenia onkologicznego, więc najprawdopodobniej jakieś leczenie musi być kontynuowane i co jakiś czas jakaś przerwa dla odpoczynku organizmu. Gosia nie ma żadnych dolegliwości i samopoczucie ma naprawdę bardzo dobre. Mimo wszystko jesteśmy dobrej myśli i z nadziejami będziemy oczekiwać dalszych decyzji. Pozdrawiam
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=110


Temat: moja historia(poczatek)
Witam Was Smingusowo-Dyngusowo
Niestety na forum przywitaly mnie smutne wiadomosci ,martwie sie tez o Beatke z forum bo ostatnio nieodbiera tel .odemnie mam nadzieje ze nic sie zlego niestalo

Ja obecnie jestem po 6 chemiach jutro mam miec podana 7 chemie jesli wyniki morfologii na to pozwola oto moje wyniki
13dni po 6 chemii
wbc-6,69
rbc-3,55 [3,9-5,2]
hgb-10,8 [11,5-15]
hct-32,3 [33-,5-44,5]
plt-112 [150-400]
pdw-10,9
neut-4,8 [1,8-6,8]
lymph-1.8 [1-4,4]
ca-125-18,88
czas kaolinowy 37,6 s [28-40]
D-Dimery 0,51 [0-0,5]
czas kontrolny 12,8 s
czas potrombinowy 12,7 s
inr-0,99 [0,9-1,3]
wskaznik potrombinowy 101 %[80-120]


21 dni po 6 chemii (dzien przed planowana 7 chemia)
wbc-3,67
rbc-3,52 [3,9-5,2]
hgb-11,0[11,5-15]
hct-32,4 [33,5-44,5]
plt-151 [150-350]
pdw-10,9
neut-1,96.[1,8-6,8]
lymph-1,41[1-4,4]
kreatynina w surowicy-0,8 [0,4-1,3]
eGFR -86 [ml/min-1,73 [>60]


Radku prosze o Twoja opinie na temat wynikow ,czy nadaja sie na jutrzejsza chemie czy niekoniecznie??
Pozdrawiam Was wszystkich i zycze zdrowka
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=757